Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

οργανώσεις της Θεσσαλονίκης η Εθελοντική Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece” (aliakmongreece.blogspot.gr)

οργανώσεις της Θεσσαλονίκης η Εθελοντική Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece” (aliakmongreece.blogspot.gr),η υπόθεση έχει ως εξής: Το Άργος Ορεστικό διοχετεύει στο ποτάμι αστικά λύματα με «καμουφλαρισμένους» αγωγούς αντί να τα στείλει στο Βιολογικό καθαρισμό της Καστοριάς, όπως πρόβλεπε η σχετική μελέτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρωσε 4,5 εκ. € προ οχταετίας για να κατασκευαστεί ολοκληρωμένο αποχετευτικό σύστημα στον οικισμό, αλλά φευ χωρίς αντίκρισμα.Μεγάλες ποσότητες λυμάτων πάνε στο ποτάμι γιατί δεν λειτουργεί το σύστημα μεταφοράς τους στον Βιολογικό της Καστοριάς, ο οποίος είναι σχεδόν δίπλα στο Άργος ! Υιοθετήθηκε λοιπόν η «λύση» της φυσικής ροής με τελικό αποδέκτη (και θύμα) τον Αλιάκμονα.


Όπως προσθέτει της εφημερίδας Elliniko-Fenomeno News, & elliniko-fenomeno.gr, και webradio elliniko-fenomeno.com, δια του δημοσιογράφου Νίκο Βάνη, η περιοχή στην οποία εκβάλουν οι αγωγοί των λυμάτων αποτελεί αξιόλογο βιότοπο που προστατεύεται από την Οδηγία Natura 2000…..υπόθεση όζει.

Ξεκινά το 1996 (μελέτες, χρηματοδότηση από ΕΕ, κατασκευή) και τελικά, 20 χρόνια μετά, το αποτέλεσμα είναι μηδέν : τα λύματα πάνε «ζωντανά» στο ποτάμι. Πέρσι υιοθετήθηκε η λύση (και η αντίστοιχη μελέτη της ΑΝΚΟ) να γίνει νέος βιολογικός, μόνο για το Άργος, με δαπάνη 6,5 εκ από το ΕΣΠΑ – ΠΕΠ. Το κύριο επιχείρημα είναι ότι η μεταφορά των λυμάτων στο Βιολογικό της Καστοριάς είναι πανάκριβη κι ότι η κατασκευή του αγωγού σύνδεσης είχε αστοχίες. Υπάρχει τεχνική έκθεση που το αποδεικνύει αυτό; Αν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί παραλήφθηκε η αρχική μελέτη κι ο προβληματικός αγωγός;

Αποδόθηκαν ποινικές – πειθαρχικές ευθύνες σε εργολάβους,τα λύματα κι άλλων δήμων του νομού Κοζάνης (Τσοτύλι, Εράτυρα, Σιάτιστα Νεάπολης Βοΐου και Σερβίων) καταλήγουν στον Αλιάκμονα επειδή οι βιολογικοί καθαρισμοί είτε βρίσκονται υπό κατασκευή.και των βυρσοδεψείων της περιοχής, για την μόλυνση του Αλιάκμονα………… οργανώσεις της Θεσσαλονίκης η Εθελοντική Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece” (aliakmongreece.blogspot.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου