Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Kατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού στο δήμο Άργους Ορεστικού

Την απόφαση να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση της τάξεως των 125.000 ευρώ μεταξύ της Π.Ε. Καστοριάς, του δήμου Άργους Ορεστικού και της ΑΝΚΟ έλαβε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο, σχετικά με την εκπόνηση μελέτης κατασκευής Βιολογικού Καθαρισμού στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο του νομού Καστοριάς,κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια

Η αναγκαιότητα κατασκευής του έργου είναι τεράστια, με το δεδομένο ότι μέρος των λυμάτων του Άργους Ορεστικού καταλήγει στον Αλιάκμονα, δημιουργώντας μεγάλα και σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, μολύνοντας παράλληλα και τον παραπόταμο “Γκιόλη” ο οποίος εκβάλλει στον ποταμό Αλιάκμονα.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Κληρονομιά δηλητήριο για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες στο έδαφος και στο νερό

Ακόμα κι αν οι αγρότες σταματήσουν σήμερα να χρησιμοποιούν λιπάσματα, υψηλά επίπεδα αζώτου θα διατηρηθούν στο έδαφος και στο νερό για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Η έλλειψη αζώτου, φωσφόρου και καλίου είναι ο σημαντικότερος περιοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη των φυτών.

Ο εμπλουτισμός του εδάφους με λιπάσματα που περιέχουν αυτά τα τρία στοιχεία αυξάνει μεν τη σοδειά, δημιουργεί όμως τον κίνδυνο διαρροής σε ποτάμια και λίμνες όταν οι βροχές ξεπλένουν το χώμα.

Επιστολή – διαμαρτυρία κατοίκων προς τον Δήμο Άργους Ορεστικού για τα λύματα που καταλήγουν στον Αλιάκμονα

Κύριε Δήμαρχε,

Με αφορμή, δημοσιεύματα: στην εφημερίδα « ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ» την Πέμπτη : 3/9/2015, με τίτλο: «Οικολογικό έγκλημα στον Αλιάκμονα ποταμό, από τον δήμο Άργους Ορεστικού [ κάτι, που, ελάχιστοι δημότες γνωρίζουν]& Βίντεο, ντροπής, το Σάββατο 5/9/2015, που σόκαρε και που, πρέπει, όλοι να το δουν,- όπως και την Πέμπτη 8/10/2015, με τίτλο: Ορισμένοι θα χάσουν τον ύπνο τους……., καθώς και στην εφημερίδα «ΣΕΝΤΡΑ», 23/9/2015 με τίτλο : η ρήψη των αστικών λυμάτων, στον ποταμό Αλιάκμονα, μπορεί να κοστίσει, πολύ….. ακριβά στον Δήμο, – λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς, (με περίεργη στάση κάποιου…), αλλά, και επιθυμίας μέρους δημοτών μας, (που,…. θέτουμε, σε εσένα (1) προσωπικά, για το κοινό του Δήμου μας, και……., το φλέγον ζήτημα με τα λύματα πόλης μας, που, χρόνια, τώρα, μας ταλανίζει.